Sękacz z Suwałk - król jajek

Kuchnia regionalna Wschodu Polski niewątpliwie jest dla dużej grupy ludzi czymś intrygującym. Bazująca na tradycyjnej kuchni, czyli zatem bogatej w świeże pieczywo, wędliny świeże, jajka np http://www.farmio.com/7-powodow-dla-ktorych-warto-jesc-jajka, wyroby mleczne typu ser, wiadomo, że dla niektórych przedstawiać się jako zbyt tłusta. Nic bardziej mylnego! Często zdarza się podobnie jak w dalszych dzielnicach kraju tu na Kresach Wschodnich przygotowuje się nie tylko regionalne dania z ziemniaczków lub jajek.
tradycyjny sękacz jest to sztandar kuchni Podlasia, który etnograficznie powstał za sprawą kuchni plemion Bałtów, żyjących kiedyś tu. A jak sękacz to wiadomo, że użyjemy kopy bo aż 60 jajek

Jak wiadomo jajka stosujemy także w przeważającej ilości do każdej potrawy. Dobre jaja są to te, z których korzystamy przy zagniataniu masy na ciasto albo innych dań regionalnych jak np. Jaja Farmio mogą być idealną podstawą używaną do suwalskiego sękacza.
Sękacz z Mazur – gdzie dostać?
Każdy kto pierwszy raz miał możliwość próbować regionalną perełkę kuchni suwalskiej zdaje sobie sprawę, jak wyśmienity jest to specjał. Jak wiadomo pożerają jego na wytrawnie, pomijając fakt niewątpliwie to ciasto bardziej słodkie niż wytrawne.
Dawne przepisy w treści pojawia się, że to właśnie z takiej ilości 60 jajek powstaje cudowny sękacz. Receptury dzisiejsze ograniczają jajka ich liczba może się wahać od 30 do 45.
Kuchnia wschodniego regionu Polski to nieprzejedzone bogactwo mnóstwa receptur starszych i młodszych, w głównej mierze pierwszym składnikiem są jajka i ziemniaki.