Co to jest spirulina, co zawiera i jakie są jej walory dla organizmu?

Spirulina jest niebiesko-zieloną odmianą algi. Jej nazwa nawiązuje do spiralnej struktury. Egzystuje na świecie już ok. 3 mld lat, więc jest jedną z najstarszych odmian istnienia na Ziemi. Rośnie naturalnie w czystych i ciepławych wodach: rzekach, jeziorach, źródłach i zbiornikach wodnych. Podczas rozkwitu spirulina potrzebuje adekwatnej temperatury i insolacji, tym samym za najlepsze miejsce do ich rozwoju przyjmuje się Hawaje. 


Z czego składa się spirulina?

Spirulina jest uznawana za najbardziej bogaty składnik który znajduje się w naturze. Zawiera ok. 60-70% białka, 18 aminokwasów, z których 8 nasz organizm nie generuje, beta-karoten – źródło witaminy A, witaminy B1, B2, B12, w ilościach dużo większych aniżeli w warzywach oraz owocach, kwas linolowy, arachidowy, nukleinowe – DNA i RNA. Spirulina zawiera również żelazo, wapń, fosfor. Spirulina Hawajska to typ, który ma największe nagromadzenie elementów odżywczych w stosunku do 1 g na świecie.


Źródło: http://terranut.com/about/spirulina-health-benefits/


Jakie są pozytywy oraz korzyści zażywania spiruliny?

Spirulina pozytywnie wpływa nasz organizm, szybko się asymiluje. Dla lepszego efektu powinno się zażywać ją przez dłuższy czas, już po pewnym okresie spostrzega się skutki. Spirulina składa się z pełnowartościowego białka, które jest najważniejszym budulcem. Zawiera bardzo dużo chlorofilu, więc doskonale oczyszcza krew, wzmaga produkowanie białych i czerwonych krwinek. Spirulina przekłada się dodatkowo na zwiększenie energii, redukuje przemęczenie, wspiera układ odpornościowy oraz trawienny poprzez pozbywanie się nieprzydatnych składników przemiany materii z organizmu. Oprócz tego utrzymuje odpowiednie pH organizmu, dlatego zmniejsza stany zapalne, odbudowuje włosy, skórę i paznokcie. Spirulina dowodzi także działanie antywirusowe i antyalergiczne. Pewne badania wykazują także działanie antyrakowe, przez niszczenie komórek rakowych u ludzi oraz zwierząt. 

Objawy uboczne oraz zastrzeżenia w braniu Spiruliny

Dotąd nie potwierdzano skutków ubocznych zażywania Spiruliny. Aczkolwiek trzeba zwracać dużą atencję na jakość produktu. Wielu producentów, by zmniejszyć jej wartość, wrzuca różne dodatki chemiczne i wypełniacze, o których rezultatach ubocznych niedużo wiadomo. Jednostki uczulone na jod albo z nadczynnością tarczycy, nie powinny przyjmować morskiego typu spiruliny, tylko słodkowodną. Jednakowo jednostki, które są uczulone, na owoce morza i wodorosty. Rekomenduje się także zaprzestanie stosowania spiruliny w czasie podwyższonej temperatury. Niektóre jednostki rozpoczynające przyjmować spirulinę, mogą na początku spodziewać się efektów ubocznych powiązanych z oczyszczaniem ciała, jak np.: wzdęcia, zaburzenia trawienia lub gazy. Jest to jednak całkowicie naturalny proces oraz występuje u niedużej liczby jednostek.